Apartman Yöneticisinin Görevleri Nelerdir Hangi Kanunlara Sorumludur?
Apartman yöneticiliği kimisine göre zor, kimisine göre doğru yapıldığı taktirde kolay bir iş olarak görünmektedir. Apartman Yöneticileri genel anlamda binanın genel yönetim işleriyle ilgilenen, bina defterini tutan ve gerekli belgelerin saklamasından sorumlu kişidir. Daire sayısı az olan apartmanlarda bir kişi yönetici görevini üstlenirken fazla daire sayısına sahip olan apartmanlarda ise profesyonel yönetim şirketleri yönetici görevini üstlenmektedir.
Apartman yöneticilerinin görev ve sorumlulukları 634 Sayılı Kat Mülkiyet Kanunu kapsamında tanımlanmıştır. Öncelikle yönetici olan birinin yetki alanlarını öğrenmesi için mutlaka kanunu okuması gereklidir. Hatta sadece yönetici değil diğer bina sakinlerinin de yetkilerini ve haklarını öğrenmesi açısından okuması faydalı olacaktır.
Mutlaka her apartmanın noter onaylı bir defterinin olması gerekir. Yöneticinin görevi defteri toplantılarda alınan kararları, ihtar ve tebligatların özetini, tüm giderleri tarih sırasıyla giderlerin belgeleriyle birlikte doğru şekilde kaydetmesi zorunludur.
Ayrıca fatura, makbuz ve diğer belgeleri saklaması gerekmektedir.
İşletme projesi yapılması yöneticinin bir diğer görev ve sorumluluğu arasında yer alır. Kat malikleri kurulunda kararlaştırılan bir işletme projesi yoksa yöneticinin hemen bir proje oluşturması gerekmektedir.
Projelerin nasıl oluşturulmasıyla ilgili detaylı bilgiyi 634 Sayılı Kat Mülkiyet Kanununda bulabilirsiniz.
Yöneticinin diğer sorumlulukları arasında Kat Mülkiyeti Kanununda belirtildiği üzere “yönetici kat maliklerine karşı tıpkı bir vekil gibi sorumludur”. Bu nedenle yönetici kat maliklerine hesap vermekle yükümlüdür. Konuyla ilgili kafanıza takılan her türlü sorun için bizimle iletişime geçebilir, aşağıya yorumda yazabilirsiniz.
[adinserter block=”3″]
Site / Apartman Yöneticiliğini Üstlenmeden Önce Bilinmesi Gereken Kanunlar
Aşağıda listelenen kanunlara tıklayarak içeriklerine ulaşabilirsiniz. Kanunların bazı maddelerinde yapılan güncellemeleride BURADAN konu başlıklarını aratıp, Kanunun Önceki Metinlerini Görmek İçin Tıklayınız… butonuna tıklayarak ulaşabilirsiniz.
- Kat Mülkiyeti Kanunu
- Enerji Verimliliği Kanunu
- Yapı Denetimi Hakkında Kanun
- Emlak Vergisi Kanunu
- İmar Kanunu
- Kimlik Bildirme Kanunu
- Tebligat Kanunu
- İş Kanunu
- Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun
- Binalarda Enerji Verimliliğine Dair Kanun
- Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği
- Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği
- Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik
- Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik
- Otopark Yönetmeliği
- Sığınak Yönetmeliği
- Konut Kapıcıları Yönetmeliği
Diğer kanunlarıda BURADAN sorgulayabilirsiniz, kanunlarda bulamadığınız konuları Resmi Gazeteden araştırabilirsiniz.